Cari Blog Ini

Sabtu, 8 Oktober 2016

RESEPI BUBUR ASYURA AWESOME

BUBUR ASYURA 


Bubur asyura kawah.. Mak buat. Ni edit masuk resepi. Baca bg faham nah siap penerangan

Resepi bubur asyura (buboq sora kedah)
1 tepung beras
3 santan
Maksudnya klu guna 1 cawan tepung santannya 3 cwn (jgn penuh sgt). Klu nk buat byk guna jag besar 1 jag tepung 3 jag santan. Klu nk buat byk lg gandakan la ye. Maksudnya 2 jag tepung 6 jag santan. Klu guna santan pekat bancuh siap2 dgn air baru sukat. Tp sukatan santan tu jgn penuh2 sgt tau. Bkn apa takut tlembik satlg xsyok plk kan. Tp kalau kata tcair masukkan lagi sikit bancuhan tepung beras ye.

Gula pasir sukatan ikut tahap kemanisan masing2 (kacau dlm kawah xguna gula merah nah) sebab nk bg jd color kelabu2 gitewww

Garam agak2 la utk bangkitkan rasa lemak
Halia -kalau buat secawan tepung guna dlm seinci dh la. Klau buat sekawah guna la 2-3 ketoi nah.




Daun pandan sikit
Semua ni bancuh sebati kacau la ats api smpi memekat. Klu awal tu nmpk pekat sgt kn ignore je sbb jablg tepung tu akn mcair semula. (Petua dr org dlu hihi)
Bila semua dh memekat kita masukkan la bahan seperti kacang hijau kacang kuda keledek kacang tanah pisang dan apa2 yg kita suka (kekacang tu n keledek direbus smpi empuk) n kita kcau lg smpi nmpk bubur kita tu bila angkat jatuh kedebuk tu maka dh siap la tu.
Proses kcau ni Mkn masa agk2 11/2 ke 2 jam ye. Mmg penat hihi

kredit: facebook nor shakinah md zainal

Tiada ulasan:

Catat Ulasan