Cari Blog Ini

Sabtu, 15 Oktober 2016

RAHSIA TOPPING KEK ZOMBIE

Ok korg boleh guna apa2 pn resepi kek coklat.. Ikut tekak masing2 la suka yg moist ke, spongy sikit ke, padat mampat ke, bantat ke.. Suka hati ye..
Suka kaedah bako ke kukus ke water bath ke, ikut kome la..
Kek dh masak, jgn lupa sejukkan dlu tau..
Sambil2 tggu kek sejuk, buat la cheese dia..






Ni tekstur cheese ye..xcair..memang pekat..

Resepi:
500gm cream cheese (hakak guna tartura)
1/2 cawan susu pekat (guna dairy champ)
500ml non dairy whipping cream (guna brand vivo)
1 sudu teh esen vanila

Cara2:
Masukkan cream cheese dan susu pekat ke dlm bekas, mix selama 5 minit..
Masukkan non dairy whipping cream dan esen vanila.. Mix sehingga adunan kembang dan kental.. Jgn terlebih putar ye nti adunan cair..

***adunan cheese xperlu terlalu manis sbb nanti letak coklat lagi kan..
Nk elakkan muak, blh perah 1/2 biji lemon ye.. Ambil jus lemon tu sahaja..pastu mix sebati jap je..



Kek dh sejuk, ratakan cheese tadi kt atas kek cmni ye..




Okehhhh blh masuk peti sejuk dlm 30min-1 jam atau lbh..
Kenapa nk kena masuk peti sejuk?
Ni bertujuan supaya cheese td lbh kental , dan tak mudah cair bila kita letak coklat nanti..







Skrg buat choc ganache pulak..

Resepi:
500ml non dairy whipping cream (hakak guna vivo)
500gm coklat masakan (dark choc beryl's atau le bourne)

Cara2:
Panaskan whipping cream dgn api kecil sehingga timbul buih2 halus kt tepi bekas (hakak guna periuk je)..
Ok tutup api dan masukkan coklat masakan (ni periuk masih lg atas dapo ye..jgn alihkan..)
Kacau2 sehingga coklat mencair dan sebati sherashi bershama ewahhhh...
Dah cair sempurna elok lawo cantik, kita alih la ke dlm bekas ye..

***kalo pemalas mcm hakak, elok la korang beli coklat jns coin.. Senang xpayah potong2 dh.. 
Kalo rajin nk test3 pisau baru lps asah kt dapo tu korang beli la yg bar ye.. Hakak xhalang..haha







Hakak masuk dlm bekas cmni..senang nk tuang atas kek..jug kecik je ni..kt kedai dua hengget ada juaiii non oii..hahaha
Ok dh msuk dlm bekas,biarkan la dia sejuk dlu..
Belajar bersabo sikit ye.. Kalau anda jns yg xreti sabo, anda dinasihatkan buat choc ganache ni awal2 ..

***JANGAN tuang coklat panas2 atas cheese ..pastu xjadi, korang plak yg naik hantu nanti😂😂

😂
Ambil 5 sudu besar cheese, tambah 2 sudu choc ganache, kacau2 sebati, masuk dlm piping bag..







Okehhhh... Ni selepas dh tuang choc ganache ye..
Pastu terus lorek.. Jgn tunggu lama sbb nanti coklat mengeras (sebab cheese sejuk) , nk lorek xlawa dah..


       

Haaaa ni dh lepas lorek2 semua ye


Pastu tambah la apa2 yg korang rasa menarik.. Nk ltk bunga matahari ke, donat sebijik ke, suka hati dan kreativiti korang la..

***pssstttt... Lawo berkilat kan choc ganache hakak..blh wat cermin tgk muka sndri jap sesambil perasan 'lawo gak aku nih' hahaha



Ok ni selepas 10min ltk stoberi.. 
Try sendengkan bekas.. Magic kan???
coklat xmelimpah.. Sebab apa???sebab coklat dh pekat hasil drpd cheese yg sejuk td tu.. 

***kalo wat choc ganache guna serbuk koko + susu pekat tu jgn cuba aksi ini di rumah ye .. 

Okehhh dh boleh masuk peti sejuk.. Mkn sejuk2 sodap..


KREDIT  FACEBOOK
NUR ANIZAWATY ABDUL HANIS

2 ulasan: