BAHAN BAHAN
300 g ubi kentang(dibuang kulit)
3 sudu makan tepung gandum(diayak)
2sudu makan mentega
1 sudu makan susu tepung
1 sudu teh serbuk lada sulah
3 biji telur ayam(dipukul)
250g leju cheedar(dipotong dadu kecil)
serbuk roti secukupnya
minyak masak
garam secukup rasa
CARA MEMBUAT
potong kentang dalam saiz kecil kemudian rebus dengan garam sehingga lembut dan kering air.lenyekkan sehingga hancur
gaulkan dengan tepung gandum ,mentega,susu tepung,dan lada sulah sehingga sebati dan menjadi doh
ambil adunan dan leperkan masukkan keju dan bulatkan menjadi bebola kecil
celupkan bebola ke dalam telur dan golekkan di dalam serbuk roti
panaskan minyak masak dengan api sederhana atau gorengkan bebola sehingga warna kuning keemasan
angkat dan toskan minyak.hidangkan
kredit majalah memasak chef hanieliza
Tiada ulasan:
Catat Ulasan