Cari Blog Ini

Sabtu, 8 Oktober 2016

BEBOLA KEJU ASPALELA

 BAHAN BAHAN
300 g ubi kentang(dibuang kulit)
3 sudu makan tepung gandum(diayak)
2sudu makan mentega
1 sudu makan susu tepung
1 sudu teh serbuk lada sulah
3 biji telur ayam(dipukul)
250g leju cheedar(dipotong dadu kecil)
serbuk roti secukupnya
minyak masak
garam secukup rasa


CARA MEMBUAT

potong kentang dalam saiz kecil kemudian rebus dengan garam sehingga lembut dan kering air.lenyekkan sehingga hancur

gaulkan dengan tepung gandum ,mentega,susu tepung,dan lada sulah sehingga sebati dan menjadi doh

ambil adunan dan leperkan  masukkan keju dan bulatkan menjadi bebola kecil

celupkan bebola ke dalam telur dan golekkan di dalam serbuk roti

panaskan minyak masak dengan api sederhana atau gorengkan bebola sehingga warna kuning keemasan

angkat dan toskan minyak.hidangkan


kredit majalah memasak chef hanieliza

Tiada ulasan:

Catat Ulasan